Η Ελλάδα και η Ρωσία προγραμματίζουν για το έτος 2016 σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Μέρος των εκδηλώσεων είναι η διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό και το ρωσικό κοινό να γνωρίσει σημαντικές πτυχές του πολιτισμού των δύο χωρών.
Οι εκθέσεις ξεκινούν με δύο πρόδρομες δράσεις: την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης τριών χρυσών σκυθικών αντικειμένων από τις συλλογές του Ερμιτάζ.
Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.
Οι Σκύθες ήταν νομαδικά φύλα που ζούσαν στις στέπες στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας. Σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή, τις δοξασίες, τις τελετουργίες και τους μύθους των Σκύθων μας παραδίδει ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. επισκέφτηκε ένα μέρος της απέραντης χώρας τους. Ήδη στην εποχή του Ηρόδοτου η ηγετική τάξη των Σκυθών γοητευόταν από την ελληνική φιλοσοφία και τέχνη.
Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου 2016 έως τις 2 Οκτωβρίου 2016. Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο αυτό δεν απαιτείται εισιτήριο.
Στη φωτογραφία από πάνω προς τα κάτω: Χρυσή ομφαλωτή φιάλη με ανάγλυφα κεφάλια Μεδουσών, Σκυθών με οξυκόρυφα καπέλα και ζώων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. – Λεπτομέρεια από το χρυσό περιδέραιο τα άκρα του οποίου απολήγουν σε μορφές Σκυθών ιππέων. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ. – Χρυσό αγγείο με τις ανάγλυφες σκηνές Σκυθών πολεμιστών. Από τον σκυθικό βασιλικό τύμβο Kul Oba στην Κριμαία. 4ος αι. π.Χ.