Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016, στις 20:30
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με τίτλο «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας – Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», που συνδιοργανώνουν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον, πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στις 7 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:30μμ.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα δωριστεί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα η έκδοση του βιβλίου προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η έκδοση περιλαμβάνει τους 14 Ολυμπιόνικους ύμνους του ποιητή στην γλώσσα της σύνθεσής τους (αρχαία ελληνικά) με μετάφραση και σχόλια στην πορτογαλική γλώσσα από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger.
Συμμετέχουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βούλα Κοζομπόλη και Βούλα Ζυγούρη οι οποίοι απαγγέλλουν Ύμνους του Πινδάρου υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθίας Στιβανάκη.
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής παίζει στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης και ερμηνεύουν ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρήστος Λάζος και η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη.
Την εκδήλωση χαιρετίζουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.
Φοίβος Βαλαχής
Ο Φοίβος Βαλαχής γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Ζει στο Τορίνο. Παίζει Πιάνο, Κιθάρα, Ακορντεόν, Μπουζούκι, Μπαγλαμά και Σαντούρι. Το 1977, απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στο κλασσικό πιάνο, εγκαθίσταται στην Ιταλία, όπου σπουδάζει πληροφορική και παράλληλα παίρνει δίπλωμα τεχνικής και αυτοσχεδιασμού jazz. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και κοντσέρτα πιάνου στην Ιταλία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία. Έχει συνεργαστεί με συνθέσεις του εκτεταμένα με το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Λέσχη Γραμμάτων του Τορίνο, το Manchester Conservatoire, το Μουσείο Ciputra Artpreneur στην Jakarta (Ινδονησία), τον Σύλλογο Δικηγόρων του Τορίνο, τον Ιταλικό Σύλλογο Αρμενίων κλπ. Έχει συνθέσει μουσική για φιλμ και ντοκιμαντέρ. Η μουσική του μεταδίδεται εκτεταμένα από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασσικής και νεοκλασικής μουσικής. Έργα του κυκλοφορούν σε 5 συλλογές CD, Nocturnes Vol.1, A Day In Venice, Another Day, Color Your Life, The Triptych of Love. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής στο SoundCloud διεθνώς. Αντιπροσωπευτικά κομμάτια της μουσικής του ακούγονται στο https://soundcloud.com/official-youtube-channel/sets/my-musical-diary και https://soundcloud.com/fivosvalachis
Νίκος Σταμάτης (1947-2015)
Ο Νίκος Σταμάτης, γεννήθηκε στην Πάτρα και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στη δημοσιογραφία αλλά ασχολήθηκε με την ποίηση και τη δοκιμιογραφία από τα νεανικά του χρόνια. Υπήρξε ένα πρόσωπο με εξαιρετική ευφυΐα, τεράστια παιδεία και ιδιαίτερες ικανότητες. Το πρώτο του έργο, με τίτλο “Δημοσθένης”, ποιητικό δρώμενο σε τρεις πράξεις, εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Νίκος Στάμης από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1986 και έκανε τρεις εκδόσεις. Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τρία μεγάλα συνθετικά ποιήματα: “Μαθητεία στον Διονύσιο Σολωμό”, “Ο άλλος Μύθος του Ηρός” και “Χάσματα στο Χρόνο”. Το 2004 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, κυκλοφόρησε η μετάφραση των 14 Ολυμπιόνικων Ύμνων του Πινδάρου με εισαγωγές και σχόλια, με τίτλο “Το υπέρτατο νόημα της δόξας”. Ποιήματα και θεωρητικά του κείμενα έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.