documenta 14 at Parko Eleftherias — program for October 25–27, 2016

with No Comments

templateparko2009_open-115150

 

Ελληνικά   English   Deutsch

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – Πρόγραμμα 25–27 Οκτωβρίου 2016
konstantinosdoumpenidisescaperoute2015-170400Εμπνευσμένες από τη μεθοδολογία της «ανοιχτής μορφής», του καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Oskar Hansen, καθώς επίσης και από τη δυνατότητα των αυθόρμητων συγκεντρώσεων να προκαλούν κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές, οι Ανοιχτές Κοινότητες λειτουργούν ως αυτοδίδακτα και αυτο-οργανωμένα μικρο-κοινά που αναπτύσσουν τις δικές τους δραστηριότητες. Οι Ανοιχτές Κοινότητες αναπτύσσονται από τον Οκτώβριο 2016 έως τα εγκαίνια της documenta 14 στην Αθήνα, τον Απρίλιο 2017, μετασχηματιζόμενες προοδευτικά σε δημόσια υποδομή της έκθεσης. Οι Κοινότητες συγκεντρώνονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, με την ευκαιρία διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως σεμινάρια, προβολές, εργαστήρια, περίπατοι, αναγνώσεις και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν ως μέλη σε κάποια από τις Κοινότητες. Τα μέλη μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες και πρακτικές (βιβλιογραφίες, αναφορές, αρχεία), και αποφασίζουν για τις μελλοντικές εκδηλώσεις. Δεν είναι απαραίτητη η ιδιότητα του μέλους μιας Κοινότητας για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητά της. Κάθε Κοινότητα μπορεί να καθορίσει τις χρονικές παραμέτρους και μορφές δράσης της. Δεν υπάρχει προκαθορισμένη μορφή για τις Ανοιχτές Κοινότητες. Κάθε Ανοιχτή Κοινότητα διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της δικής της επιτελεστικής πρακτικής. Επομένως, μια Κοινότητα μπορεί να αλλάξει μορφή, με τη συνεννόηση όσων συμμετέχουν, ή μέσα από τις δράσεις ή τις συμμαχίες της με άλλες συλλογικές πρωτοβουλίες ή  Κοινότητες. Εξελισσόμενες και επιτελεστικές, όλες μαζί οι Κοινότητες συνιστούν την ψυχή της Βουλής των Σωμάτων, του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2016 στο Πάρκο Ελευθερίας.
 

ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Η Κοινότητα για το Τέλος της Νεκροπολιτικής
Αν δεν μας αφήσετε να ονειρευόμαστε, δεν θα σας αφήσουμε να κοιμηθείτε
Μια συζήτηση για την Δημοκρατία και τον Πόλεμο
Andrew Feinstein, συγγραφέας και Johan Grimonprez, καλλιτέχνης
συντονίζει η Μαρίνα Φωκίδη, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γραφείου της documenta 14 στην Αθήνα
7:00–10:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας
 
01-ronaldreagan_shadowworld_johangrimonprez-165711Ποια είναι η σχέση μεταξύ πολιτικής και εταιρειοκρατίας; Δεν είναι εύκολο να επανεφεύρουμε την έννοια της κοινότητας σε αντιδιαστολή με τη λατρεία της ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι μεγάλες εταιρείες. Η ταινία ντοκιμαντέρ Shadow World (2016) αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα και τη διαφθορά πίσω από το διεθνές εμπόριο όπλων. Το καινούργιο αυτό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Johan Grimonprez, είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο βιβλίο του Andrew Feinstein με τίτλο The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), με αποκαλύψεις που σοκάρουν, βασισμένες στη δεκαετή έρευνα του συγγραφέα. Στην Αθήνα, οι Feinstein και Grimonprez συζητούν την εξέλιξη της δουλειάς τους ανάμεσα σε κατασκευαστές όπλων, εμπόρους, πληροφοριοδότες, εισαγγελείς, καθώς και σε επαφές στο στρατιωτικό και βιομηχανικό κατεστημένο. Μαζί, παρουσιάζουν αποσπάσματα από την ταινία Shadow World και εναλλακτικές αφηγηματικές διαδρομές, όπως εκφράζονται μέσα από τις δικές τους ιδέες  καθώς και μερικών από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, όπως ο συγγραφέας Eduardo Galeano, ο πολιτικός φιλόσοφος Michael Hardt, ο David Leigh, δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian και ο Chris Hedges, πρώην πολεμικός ανταποκριτής στην εφημερίδα The New York Times.
 
Ο Andrew Feinstein είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνώς ειδικούς για τη διαφθορά και το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, καθώς και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), στο οποίο βασίζεται το ντοκιμαντέρ. Ο Feinstein ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
 
Ο Johan Grimonprez κινείται ανάμεσα σε πράξη και θεωρία, τέχνη και σινεμά, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία. Είναι πιο γνωστός για τις ταινίες του Double Take (2009) και dial H-I-S-T-O-R-Y (1997). Η καινούργια του ταινία, με τίτλο Shadow World, βασισμένη στο βιβλίο του Andrew Feinstein, κέρδισε το Bραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2016. Ο Grimonprez ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

 
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Η Κοινότητα των Απάτριδων της Πολιτικής Ετερότητας
Εισαγωγή στην Κοινότητα της Ιθαγένειας
Max Jorge Hinderer Cruz, συγγραφέας, συντάκτης και φιλόσοφος, Νέλλη Καμπούρη, ερευνήτρια των κοινωνικών φύλων και Μαργαρίτα Τσώμου, συγγραφέας, εκδότρια, δραματουργός και επιμελήτρια
7:00–11:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας
Ανοιχτή συζήτηση
Θεσπίζοντας την έννοια της ιθαγένειας ως όρο, η Κοινότητα των Απάτριδων αποπειράται να υπερβεί μια ευρω-κεντρική προοπτική, καθώς ενθαρρύνει την παρατήρηση των μεταβαλλόμενων μορφών και επικρατειών των σύγχρονων αποικιοκρατιών και των καινούργιων προσταγμάτων στην παραγωγή παγκόσμιων και τοπικών υποκειμενικοτήτων. Η Κοινότητα των Απάτριδων φιλοδοξεί να γίνει ένα βήμα διαλόγου για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αρθρωθεί σήμερα η πολιτική Ετερότητα (που περιλαμβάνει τις συνθήκες της μετανάστευσης, της επισφάλειας, της αποστέρησης και της έλλειψης κρατικής υπόστασης, καθώς και των πολιτικών, φυλετικών και σεξουαλικών μειονοτήτων) μέσα από καταλήψεις, αντίσταση και δράσεις πολιτών.
 
Ο Max Jorge Hinderer Cruz είναι βολιβιανός-γερμανός συγγραφέας, συντάκτης και φιλόσοφος, και ειδικεύεται στην υλιστική αισθητική, την αποικιακή οικονομία και την ιστορία της λατινοαμερικάνικης τέχνης. Από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος του Seminário Público Micropolíticas του Σάο Πάολο, καθώς και ένας από τους συντονιστές του P.A.C.A. (Πρόγραμμα Αυτόνομης Πολιτιστικής Δράσης). Ο Hinderer Cruz ζει και εργάζεται στο Σάο Πάολο.

Η Νέλλη Καμπούρη είναι ερευνήτρια των κοινωνικών φύλων και εργάζεται στο Κέντρο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 2005. Διδάσκει για το φύλο, τις εργατικές σχέσεις και την κοινωνική πολιτική, και κάνει έρευνα σχετικά με το φύλο και τα logistics. Η Καμπούρη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 
Η Μαργαρίτα Τσώμου είναι συγγραφέας, εκδότρια, δραματουργός και επιμελήτρια. Είναι εκδότρια του pop-φεμινιστικού περιοδικού Missy Magazine και γράφει για γερμανικές εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Σήμερα ολοκληρώνει το βιβλίο της με θέμα την «Αντιπροσώπευση των πολλών», στο πλαίσιο του κινήματος των Ελλήνων αγανακτισμένων και της κατάληψης της πλατείας Συντάγματος το 2011. Η Τσώμου ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.
 
 
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Η Νοοσφαιρική Κοινότητα
Μύηση στη Νοοσφαιρική Κοινότητα
Άγγελος Πλέσσας, καλλιτέχνης
7:00–10:00 μ.μ., Πάρκο Ελευθερίας
Η Νοοσφαιρική Κοινότητα είναι ένας δημόσιος χώρος που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Άγγελος Πλέσσας με στόχο τη στοχαστική ανάπαυλα. Ένας βωμός αποτοξίνωσης από τον ψηφιακό πολιτισμό ή μια θεραπευτική συνεδρία, ένας χώρος εξερεύνησης νου και σώματος, ένα κοινωνικό περιβάλλον γεμάτο ιδέες και σωματίδια, και, τέλος μια απόπειρα ελεύθερης αιώρησης στον χωροχρόνο. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων, τόπων και εμπειριών μετατρέποντας τις συναντήσεις αυτές σε ρεαλιστική απάντηση απέναντι στην ολοένα και περισσότερο υπερ-επικοινωνημένη ζωή μας. Ως κοινωνικό περιβάλλον, η Κοινότητα προσφέρει πλήθος ευκαιριών στοχαστικής καταφυγής, καθώς και διερεύνησης θεμάτων σχετικών με την πνευματικότητα, την πολιτιστική ετερογένεια, την κοσμική ζωή και την υπαίθρια εκπαίδευση. Η Νοοσφαιρική Κοινότητα αποτελεί στάδιο προετοιμασίας για την ανάπτυξη του Eternal Internet Brother/Sisterhood.
 
Ο Άγγελος Πλέσσας είναι καλλιτέχνης. Η δουλειά του εστιάζει στη συμφιλίωση της ζωής σε σύνδεση και εκτός σύνδεσης, και στην εξεύρεση τρόπων που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις δύο καταστάσεις. Οι δραστηριότητες του Πλέσσα περιλαμβάνουν περφόρμανς και artist residencies, ιδιωτικές εκδόσεις και διαδραστικές ιστοσελίδες, γλυπτική και live-streaming εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διοργανώνει ετήσιες συγκεντρώσεις μιας εβδομάδας της Αιώνιας Διαδικτυακής Αδελφότητας, και πιο πρόσφατα του Πειραματικού Εκπαιδευτικού Πρωτοκόλλου. Έργα του Πλέσσα έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις σε χώρους όπως το Centre Pompidou και το Jeu de Paume, στο Παρίσι, το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, καθώς και στο πλαίσιο των Frieze Projects 2013 στο Λονδίνο. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και αποδέκτης του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2015. Ο Πλέσσας ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
 
Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας ένα στρώμα yoga.
 

Όλες οι δραστηριότητες των Ανοιχτών Κοινοτήτων είναι δωρεάν και ανοικτές στο κοινό.
 
    Johan Grimonprez, Ronald Reagan, Shadow World, 2016. Courtesy Ronald Reagan presidential library.
    
The Noospheric Society, Angelo Plessas    Konstantinos Doumpenidis, Escape Route, 2015
    

    
The Open Form Societies—Program for October 25–27, 2016

Inspired both by the “Open Form” methodology of artist and architect Oskar Hansen, and by the potential of spontaneous meetings to generate social and political change, the Open Form Societies work like self-learning, self-organized micropublics that generate their own activities. The Societies develop their activities from October 2016 to the opening of the exhibition in Athens in April 2017, transforming themselves progressively into the public infrastructure of the exhibition. The Societies meet at least once a month around a series of activities: seminars, screenings, workshops, walks, reading sessions, and artists’ interventions. Anyone can be member of any of the given Societies. The members share knowledge and practices (bibliographies, references, and archives) and decide on the future events of the Society. It is not necessary to be a member of a Society to participate in any of its events. Each Society may determine its own temporality and forms of action. There is no fixed ontology for a Society. A Society is the result of its own performative practice. Therefore a Society can mutate in accordance with its participants, its actions, or its alliances with other collectives or Societies. Mutating and performative, together the Societies constitute the affective soul of documenta 14’s Public Programs, the Parliament of Bodies, which was launched in September 2016 at Parko Eleftherias.
 
 
Tuesday, October 25, 2016
Society of the End of Necropolitics
If You Won’t Let Us Dream, We Won’t Let You Sleep
A discussion on Democracy and War
with Andrew Feinstein, author, and Johan Grimonprez, artist
moderated by Marina Fokidis, Head of documenta 14 Artistic Office, Athens
7:00–10:00 pm, Parko Eleftherias
What is the relationship between politics and the corporatocracy? Re-imagining the notion of community versus the cult of privatization propagated by the corporatocracy is not an easy task. The film Shadow World (2016) reveals the raw reality and corruption behind the global weapons trade. This new documentary is directed by artist and filmmaker Johan Grimonprez and was inspired by Andrew Feinstein’s acclaimed book, The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), a shocking exposé based on ten years of research. In Athens, Feinstein and Grimonprez discuss the trajectory of their work amidst weapons manufacturers, dealers, whistleblowers, prosecutors, and military and industry insiders. Together, they present excerpts from the film and alternative itineraries of storytelling as manifested in their ideas and those of some of the people featured in the film, including writer Eduardo Galeano, political philosopher Michael Hardt, journalist David Leigh of The Guardian, and former war correspondent of The New York Times, Chris Hedges.
 
Andrew Feinstein is one of the world’s leading experts on corruption and the global arms trade and author of the acclaimed book The Shadow World: Inside the Global Arms Trade (2011), on which the film is based. Feinstein lives and works in London
 
Johan Grimonprez is an artist, curator, and filmmaker whose work occupies the boundaries between practice and theory, art and cinema, documentary and fiction. He is best known for his films Double Take (2009) and dial H-I-S-T-O-R-Y (1997). His new feature film, Shadow World, based on the book by Andrew Feinstein, was named the Best Documentary Feature Film at the Edinburgh International Film Festival in 2016. Grimonprez lives and works in Brussels and New York.
 

 
Wednesday, October 26, 2016
The Apatride Society of the Political Other
Introduction to the Society of the Indigenous
with Max Jorge Hinderer Cruz, writer, editor, and philosopher, Nelli Kambouri, gender scholar, and Margarita Tsomou, author, publisher, dramaturge, and curator
7:00–11:00 pm, Parko Eleftherias
Open discussion
By establishing the notion of ithageneia (the Greek word for “indigenous”) as a condition, The Apatride Society tries to go beyond a Eurocentric perspective, while encouraging the observation of the shifting forms and territories of contemporary colonialities and new imperatives in the production of global and local subjectivities. The Apatride Society aspires to become a forum for debate, addressing how political Otherness (including the conditions of migration, precarity, dispossession, and statelessness as well as political, racial and sexual minorities) can be articulated today through occupations, resistance, and acts of citizenship.
 
Max Jorge Hinderer Cruz is a Bolivian-German writer, editor, and philosopher specializing in materialist aesthetics, colonial economy, and the history of Latin American art. Since 2014 he has been a founding member of São Paulo’s Seminário Público Micropolíticas and cocoordinator of P.A.C.A. (Program for Autonomous Cultural Action). Hinderer Cruz lives and works in São Paulo.

Nelli Kambouri is a gender scholar who has been working at the Center for Gender Studies in the Department of Social Policy of Panteion University in Athens since 2005. She teaches classes on gender, labor, and social policy and conducts research on gender and logistics. Kambouri lives and works in Athens.

Margarita Tsomou is a Greek author, publisher, dramaturge, and curator. She is the publisher of the popfeminist magazine Missy Magazine and writes for German newspapers and radio. She is currently finishing her book on the “Representation of the Many,” in the context of the Greek Indignados Movement and the occupation of Syntagma Square in Athens in 2011. Tsomou lives and works in Berlin.
 
 
Thursday, October 27, 2016
The Noospheric Society
Initiation to the Noospheric Society
with Angelo Plessas, artist
7:00–9:00 pm, Parko Eleftherias
The Noospheric Society is a communal place created by artist Angelo Plessas to rest in contemplation, an altar of digital detox, a therapy session, a place to explore our bodies and minds, a social environment surrounded by ideas and particles, and an attempt to float freely in space and time. Through sharing stories from people, places, and experiences, the gatherings are pragmatic responses to the expanded horizons of our over-communicated life. As a social environment, the Society provides a variety of opportunities to rest in contemplation and illuminate issues of spirituality, cultural heterogeneity, cosmic life, and open-air education. The Noospheric Society is preparation for the development of the Eternal Internet Brother/Sisterhood.
 
Please bring a yoga mat with you for the session.
 
Angelo Plessas is an artist. The focus of his work is networking the offline with the online in ways that help us understand both conditions. Plessas’s activities range from performances to artist residencies; from self-publishing to interactive websites; from sculptures to live-stream events and educational projects. Over the last four years he has organized annual, weeklong gatherings of The Eternal Internet Brother/Sisterhood and most recently of the Experimental Education Protocol. Plessas’s work has been exhibited internationally in venues including Centre Pompidou and Jeu de Paume, Paris; the DESTE Foundation for Contemporary Art and National Museum of Contemporary Art, Athens; and Frieze Projects 2013, London. He is a Fulbright alumnus and the 2015 recipient of the DESTE Prize. Plessas lives and works in Athens.
 
All the activities of the Societies are free and open to the public.
 
    
    
    
    
Die Offene Form Gesellschaften — Programm für den 25.–27. Oktober 2016

Inspiriert von der Methode der „Offenen Form“ des Künstlers und Architekten Oskar Hansen und von potenziellen, spontanen Treffen, die gesellschaftlichen wie politischen Wandel hervorbringen, funktionieren die Offene Form Gesellschaften wie selbstlernende, selbstorganisierende Mikro-Öffentlichkeiten, die ihre eigenen Aktivitäten entwickeln. Die Gesellschaften entfalten diese von Oktober 2016 bis zur Eröffnung der Ausstellung in Athen im April 2017 und verwandeln sich dabei selbst nach und nach zur öffentlichen Infrastruktur der Ausstellung. Die Gesellschaften treffen mindestens einmal im Monat zusammen und richten eine Reihe von Aktivitäten aus: Seminare, Filmvorführungen, Workshops, Rundgänge, Lesungen und Interventionen von Künstler_innen. Jede_r kann in den jeweiligen Gesellschaften Mitglied werden. Die Mitglieder teilen Wissen und Praktiken (Bibliografien, Referenzen und Archive) und entscheiden über die zukünftigen Veranstaltungen dieser Gesellschaft. Es ist nicht notwendig Mitglied einer Gesellschaft zu sein, um an ihren Veranstaltungen teilzunehmen. Jede Gesellschaft bestimmt ihre zeitliche Vorgehensweise und ihre Aktionen selbst, es gibt keine vorgegebene Ontologie. Eine Gesellschaft ist das Ergebnis ihrer eigenen performativen Praxis. Daher kann eine Gesellschaft in Übereinstimmung mit ihren Mitgliedern, ihren Aktionen oder ihren Bündnissen mit anderen Kollektiven oder Gesellschaften verändern. Performativ und mutierend stellen die Gesellschaften gemeinsam die Seele der Öffentlichen Programme der documenta 14 dar, ein Parlament der Körper, das im September 2016 im Parko Eleftherias eröffnet wurde.
 
 
Dienstag, 25. Oktober, 2016
Gesellschaft des Endes der Nekropolitik
Wenn ihr uns nicht träumen lasst, dann werden wir euch nicht schlafen lassen
Eine Diskussion über Demokratie und Krieg
mit Autor und Aktivist Andrew Feinstein und Künstler Johan Grimonprez
moderiert von Marina Fokidis, Leiterin des Künstlerischen Büros der documenta 14 in Athen
19.00–22.00 Uhr, Parko Eleftherias
Wie ist die Beziehung zwischen Politik und Korporatokratie? Will man den Begriff der Gesellschaft angesichts des Kults der Privatisierung, der von der Korporatokratie propagiert wird, neu denken, dann ist das keine leichte Aufgabe. Der Film Shadow World (2016) enthüllt die harte Wirklichkeit der Korruption hinter dem internationalen Waffenhandel. Der neue Dokumentarfilm von Johan Grimonprez wurde von Andrew Feinsteins vielbeachtetem Buch Waffenhandel. Das globale Geschäft (Originalausgabe 2011) angeregt, einem schockierenden Enthüllungsbericht, der auf einer zehnjährigen Forschungsarbeit basiert. In Athen werden Feinstein und Grimonprez von ihrer Arbeit zwischen Waffenhersteller_innen und -händler_innen, Whistleblower_innen, Staatsanwält_innen und Kenner_innen von Militär und Industrie erzählen. Gemeinsam präsentieren sie Ausschnitte aus dem Film Shadow World und stellen alternative Möglichkeiten der Narration vor, die durch ihre Vorstellungen und die einiger Menschen, die in dem Film vorkommen, deutlich sichtbar werden. Zu diesen Menschen gehören u. a. der uruguayische Schriftsteller Eduardo Galeano, der politische Philosoph Michael Hardt, Journalist David Leigh von The Guardian, sowie der frühere Kriegsberichterstatter der The New York Times, Chris Hedges.
 
Andrew Feinstein ist weltweit einer der führenden Experten für Korruption und internationalen Waffenhandel sowie Autor des von der Kritik gefeierten Buches Waffenhandel. Das globale Geschäft, auf dem der Film basiert. Andrew Feinstein lebt in London.
 
Johan Grimonprez bewegt sich zwischen unterschiedlichen Praktiken und Theorie, Kunst und Kino, dem Dokumentarischen und der Fiktion. Bekannt ist er vor allem für seine beiden Filme Double Take (2009) and dial H-I-S-T-O-R-Y (1997). Sein neuer Langfilm Shadow World basiert auf dem Buch von Andrew Feinstein und wurde beim Edinburgh International Film Festival 2016 mit dem Titel Best Documentary Feature Film ausgezeichnet. Johan Grimonprez lebt in Brüssel und New York.
 

Mittwoch, 26. Oktober, 2016
Die Apatride Gesellschaft des politischen Anderen
Einführung in die Gesellschaft des Indigenen
Mit Schriftsteller, Herausgeber und Philisoph Max Jorge Hinderer Cruz, Gender-Wissenschaftlerin Nelli Kambouri und der Schriftstellerin, Herausgeberin, Dramaturgin und Kuratorin Margarita Tsomou
19.00–23.00 Uhr
Offene Diskussion
Mit der Einführung des Begriffs der ithageneia (Griechisches Wort für indigen) als Grundannahme, versucht die Apatride Gesellschaft die eurozentrische Perspektive zu überschreiten und dabei Beobachtungen anzustellen, die sich den wandelnden Formen und Territorien gegenwärtiger und neuer Imperative der Kolonialisierung bei der Produktion globaler und lokaler Subjektivitäten widmen. Die Apatride Gesellschaft hat es sich zum Ziel gesetzt, ein Forum für eine Debatte zu bieten, die sich damit auseinandersetzt, wie politische Andersheit (wozu Migration, Prekariat, Enteignung und Staatenlosigkeit ebenso gehören wie politische, ethnische und sexuelle Minderheiten) heute durch Besetzungen, das Leisten von Widerstand und Aktionen von Bürgerrechtsbewegungen zum Ausdruck kommen kann.
 
Max Jorge Hinderer Cruz ist ein bolivianisch-deutscher Schriftsteller, Herausgeber und Philosoph. Spezialist für das Feld materialistische Ästhetik, koloniale Ökonomie und Geschichte der lateinamerikanischen Kunst. Seit 2014 ist er Gründungsmitglied des Seminário Público Micropolíticas in São Paulo and Co-Koordinator des P.A.C.A. (Program for Autonomous Cultural Action). Hinderer Cruz lebt in São Paulo.
 
Nelli Kambouri ist Gender-Wissenschaftlerin und arbeitet seit 2005 am Center for Gender Studies am Institut für Sozialpolitik an der Panteion Universität in Athen. Sie lehrt zu den Themenfeldern Gender, Arbeit, Sozialpolitik und führt Forschungsarbeiten zu Gender und Logistik durch. Nelli Kambouri lebt in Athen.
 
Margarita Tsomou ist griechische Schriftstellerin, Herausgeberin, Dramaturgin und Kuratorin. Sie gibt das pop-feministische Missy Magazine heraus und schreibt für deutsche Tageszeitungen und das Radio. Kürzlich hat sie ihr Buch mit dem Titel Representation of the Many beendet, das im Kontext der griechischen „Indignados Bewegung“ und der Besetzung des Syntagma-Platzes 2011 in Athen entstanden ist. Margarita Tsomou lebt in Berlin.
 
 
Donnerstag, 27. Oktober, 2016
Die Noosphärische Gesellschaft
Einführung in die Noosphärische Gesellschaft
Mit Künstler Angelo Plessas
19.00–21.00 Uhr, Parko Eleftherias
Die Noosphärische Gesellschaft ist ein gemeinschaftlicher Ort kontemplativer Ruhe, der vom Künstler Angelo Plessas geschaffen wurde. Sie ist Altar einer digitalen Entgiftung, Therapiesitzung, Ort der Erkundung unseres Körpers und unseres Geistes, soziale Umgebung, die ihrerseits von Ideen und Partikeln umkreist wird, und ein Versuch, frei durch Zeit und Raum zu treiben. Durch geteilte Geschichten von Menschen, Orten und Erfahrungen, sind die Zusammenkünfte pragmatische Antworten auf die erweiterten Horizonte unseres von Überkommunikation gekennzeichneten Lebens. Als soziale Umwelt bietet die Gesellschaft eine Vielzahl von Möglichkeiten an, Ruhe in der Kontemplation zu finden und befördert Aspekte der Spiritualität, kulturelle Heterogenität, kosmischen Lebens und Open-Air-Übungen. Die Noosphärische Gesellschaft ist eine Vorbereitung auf die Entfaltung des Eternal Internet Brother/Sisterhood.
 
Zur Teilnahme an der Veranstaltung bitte eine Yogamatte mitbringen.
 
Angelo Plessas ist Künstler. Im Zentrum seines Schaffens steht die Vernetzung dessen was offline ist mit dem, was online ist; dies geschieht auf eine Weise, die uns beide Zustände verständlich macht. Plessas’ Aktivitäten reichen von Performances zu Künstler-Residencies, vom Self-Publishing zu interaktiven Webseiten, von Bildhauerei zu live-stream events and Bildungsprojekten. In den letzten vier Jahren organisierte er die, einige Wochen dauernden, jährlichen Zusammenkünfte der Eternal Internet Brother/Sisterhood und erst kürzlich das Experimental Education Protocol. Plessas’ Arbeiten wurden international ausgestellt, u. a. im Centre Pompidou am Jeu de Paume in Paris; bei der DESTE Foundation for Contemporary Art and National Museum of Contemporary Art in Athen; sowie bei den Frieze Projects 2013 in London. Er war Fulbright Stipendiat und erhielt 2015 den DESTE Prize. Plessas lebt und arbeitet in Athen.